Op schooluitstap naar Raversyde: zee, duinen en geschiedenis

Een uitstap met de klas? De bestemming hoeft niet altijd een pretpark te zijn. Maar een hele dag musea aflopen is misschien ook van het goede te veel. Waarom dus eens niet naar Raversyde gaan?

Raversyde
© Wikipedia.org

Je komt terecht op een unieke plek waar geschiedenis en natuur samenkomen. Verken het verleden van de middeleeuwen en de twee wereldoorlogen en wandel ondertussen door een landschap vol duinen.
Ook het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren heeft er zijn stek. En waarom een bezoek aan Raversyde niet combineren met een strandspel of wandeling op de dijk en ondertussen de gezonde zeelucht vol jodium opsnuiven? De voordelen zijn legio.
Raversyde is een provinciaal domein dat bestaat uit de Atlantikwall, Anno 1465 en een natuurpark. Het is gelegen tussen Middelkerke en Oostende en is vlot bereikbaar per bus. Ook de tramhalte is vlakbij. Je kunt Raversyde bezoeken van half maart tot half november. Een combiticket voor het historische luik kost voor schoolgroepen slechts 5 euro per persoon.

Atlantikwall

Dit is de naam van de meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers tijdens WO II in de bezette gebieden aanlegden tegen de invasie van de geallieerden. Eén van de best bewaarde delen is Raversyde. Je vindt er meer dan zestig bunkers en een geheel aan ondergrondse gangen en observatieposten. In hetzelfde duinengebied is eveneens een uniek bunkercomplex uit WO I te bezichtigen, namelijk de Batterij Aachen.
Binnen in het museum kan je collectiestukken bewonderen die gerestaureerd zijn en er loopt ook een tentoonstelling. Maar het is vooral buiten dat je versteld zult staan van wat zich hier in beide wereldoorlogen afgespeeld heeft.

Anno 1465

Het vissersdorp Walraversijde geeft je een kijk in het leven “zoals het was” in de middeleeuwen. Dit is één van de belangrijkste archeologische sites van Vlaanderen. De vissersnederzetting zelf is verdwenen, maar werd gereconstrueerd aan de hand van drie vissershuizen en een rokerij/bakkerij. Via doorgedreven archeologisch onderzoek en met de originele stenen uit de middeleeuwen werden de huizen heropgebouwd.

Raversyde Belgie
© Pexels.com

Natuurpark

Het gebied werd begin 20ste eeuw door koning Leopold III aangekocht. Hij bouwde er een chalet en paardenstallen en legde een park met vijver aan. Koning Albert I en prins Karel breidden het domein uit. Prins Karel woonde er ook een tijd. Sinds 1981 is de Belgische staat eigenaar en sinds 1988 wordt het gebied beheerd door de provincie, die het steeds maar verder uitbreidt. Tegenwoordig is het een domein van 50 ha groot vol aantrekkelijke wandel- en fietspaden en ook een speelweide, allen vrij toegankelijk. Je kunt er unieke dieren en planten spotten.

Ook overtuigd dat Raversyde de ideale locatie is voor een schooluitstap? Waar wacht je nog op om te reserveren? Voor groepen zijn er gidsbeurten. Daarnaast zijn er ook individuele audiogidsen mogelijk. Bovendien zijn er voor scholen educatieve pakketten uitgewerkt. Vraag ernaar. Bijna nergens anders gaan natuur en cultuur/geschiedenis over een brede periode zo mooi hand in hand. Op het domein is trouwens ook een taverne-restaurant om tussenin of na je bezoek na te genieten.

Bekijk de website voor meer info.

1 reactie

  1. Vorig jaar met de klas bezocht. Was een schot in de roos! Staat dit jaar weer op het programma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.