Planten en bloemen in de tuin van Meise

Belgische botanische tuin Plantentuin Meise is één van de grootste plantentuinen ter wereld. De tuin is 92 hectare groot en bevat de landgoederen van het kasteel van Meise en kasteel van Bouchout. Er zijn maar liefst 18000 verschillende soorten planten te vinden. Een perfecte plek dus voor leerlingen om de unieke wereld van planten en natuur te ervaren. Plantentuin Meise biedt daarom verschillende programma’s aan voor scholen in zowel lager, secundair als hoger onderwijs. Er zijn onder andere thematische workshops en aangepaste rondleidingen mogelijk. Daarnaast is er educatief materiaal beschikbaar voor in de klas.

Plantentuin Meise
© Commons.wikimedia.org

Activiteiten voor 6-12 jaar
Het aanbod voor basisonderwijs is zeer breed. Er zijn educatieve workshops, rondleidingen, en u kunt ook zelf aan de slag gaan met uw groep. Qua workshops zijn er vijf verschillende waar u als leraar uit kunt kiezen. Ook zijn er twee seizoensactiviteiten. Elk duren ze twee uur en kosten € 80 per groep van maximaal 20 leerlingen. De toegang tot de Plantentuin zit hierbij inbegrepen. Één van de vijf workshops is ‘Ontdek het regenwoud’. Hierbij leren leerlingen welke etenswaren uit het regenwoud komen, en wat de waarde is van de regenwouden voor de planeet. Een andere, zeer populaire workshop is ‘Klas zkt. Tuinman’. Hierbij leren de leerlingen alles over het beroep. Ze krijgen een kijkje achter de schermen van Plantentuin Meise. Ook mogen ze elk een plantje zaaien.
De rondleidingen zijn speciaal toegespitst op de beleving van kinderen. Wilt u liever zelf aan de slag met uw groep, dan kan dat aan de hand van educatief materiaal dat te huren is. Hierbij horen loupepotjes, zoekkaarten en spelletjes.

Activiteiten voor 12-18 jaar
Ook voor deze leeftijdsgroep zijn er workshops en speciale rondleidingen mogelijk. Er worden maar liefst negen verschillende workshops aangeboden, waarbij leerlingen onder begeleiding van een gids een biotoopstudie kunnen doen, kunnen leren over evolutie en over educatief natuurbeheer. Alle workshops sluiten aan bij vakken die de leerlingen op school hebben. De workshops duren ongeveer twee uur en kosten € 80 per groep van maximaal twintig leerlingen. Als u zelf aan de slag wilt gaan met de leerlingen dan zijn er verschillende werkbladen beschikbaar die het bezoek wat gemakkelijker maken. Een voorbeeld van de rondleidingen voor deze leeftijdsklasse is ‘500 miljoen jaar evolutie’, waarbij ze een reis door te tijd maken en ontdekken hoe planten erin zijn geslaagd te overleven door alle jaren heen.

Meise Plantentuin
© Commons.wikimedia.org

Activiteiten voor 18+
Deze activiteiten zijn speciaal ontwikkeld voor studenten die hun leerstof van de universiteit willen toetsen in de praktijk. Voor bachelor- en masteropleidingen biedt de Plantentuin daarom een georganiseerd bezoek aan waarbij de studenten een duidelijk beeld krijgen van wat er zich afspeelt in de tuin. Er komen verschillende lopende onderzoeken aan bod. Ook worden er drie verschillende thema’s naar keuze op locatie toegelicht door de vakmensen en wetenschappers die verbonden zijn aan de Plantentuin. Hierbij kan gekozen worden uit floristisch onderzoek, de publieke kassen, de openluchtverzameling en bijvoorbeeld de inheemse flora en fauna die in de tuin te vinden is.
Ook zijn er verschillende rondleidingen mogelijk voor leerlingen van pedagogisch hoger onderwijs, waarbij ze leren hoe ze een workshop kunnen geven.

Tips
Omdat de Plantentuin een druk bezochte attractie is, is het belangrijk ruim van te voren uw bezoek met school te reserveren. Zorg ook dat u op tijd aanwezig bent, zodat de workshop of rondleiding op de afgesproken tijd kan beginnen. Picknicken is toegestaan op de picknickplaats bij de Tuinwinkel. Alle info vindt u op de website.

1 reactie

  1. Hier kun je een hele dag in rondlopen. Je raakt er niet op uitgekeken. Zo veel variëteiten en bijzonder leerrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.