Uitwaaien in het Zwin

Het Zwin Natuur Park wordt ook wel een internationale luchthaven voor vogels genoemd. Het park heeft een indrukwekkende natuur waar jaarlijks duizenden vogels neerstrijken om er te broeden, overwinteren of voedsel te zoeken. Zo zijn er aalscholvers, ooievaars, wulpen, scholeksters, tureluurs, zilverreigers, meeuwen en nog veel meer vogelsoorten te zien. Het Zwin Natuurpark is een interactief natuurbelevingspark voor het hele gezin, en dus ook voor school. Er zijn verschillende uitjes en pakketten die speciaal samengesteld zijn voor een bezoek met school. Lees hieronder verder over de verschillende mogelijkheden.

Uitwaaien in het Zwin
© Commons.wikimedia.org

Schoolbezoek
Een bezoek aan het Zwin is een boeiende en leerrijke uitstap voor de hele klas. Er is een uitgebreid aanbod beschikbaar voor zowel basisonderwijs als secundair onderwijs. Van november tot december is het park gesloten voor bezoekers, maar voor scholen wordt een uitzondering gemaakt. Het is in deze maanden mogelijk een bezoek met de klas te brengen van dinsdag tot en met vrijdag. Hiervoor moet wel worden gereserveerd.

Basisonderwijs
Voor het basisonderwijs worden er verschillende begeleide wandelingen aangeboden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van educatief materiaal en een klasruimte in het Natuur Educatief Centrum dat speciaal ontworpen is voor het begeleiden van schoolgroepen. Voor de derde kleuter en de eerste graad lager onderwijs kunt u als school kiezen voor bijvoorbeeld de wandeling ‘Op stap met de Zwingids’. Aan deze wandeling kunnen maximaal 25 kinderen per keer meedoen en het duurt zo’n 2,5 uur. Tijdens de tocht vertelt de gids veel over het natuurgebied en dit wordt afgewisseld met spelletjes en doe-opdrachten. Op deze manier leren de kinderen op een andere manier naar de natuur kijken. Kinderen uit de tweede en derde graad kunnen mee op vogeltocht tijdens de wandeling ‘Ornithologen in spe’. Hierbij ontdekken kinderen wat een ornitholoog precies doet en wat voor materiaal er daarbij nodig is. Ze gaan dus op pad met een verrekijker en een vogelgids. Spelenderwijs oefenen de leerlingen met het opzoeken van vogels en werken ze met een telescoop.

Uitwaaien in het Zwi
© Wikipedia.org

Secundair onderwijs
Ook voor secundair onderwijs zijn er verschillende educatieve activiteiten mogelijk. In het Natuur Educatief Centrum in het Zwin zijn daarvoor verschillende ruimtes beschikbaar, zoals een laboklas en een kookklas. Voor de eerste graad is er bijvoorbeeld ‘Zoom in op het Zwin’. Hierbij ontdekken de leerlingen de rijke flora en fauna via een uitgestippeld parcours. Ze gaan daarbij zelf aan de slag als onderzoeker. Dit doen ze met behulp van onder andere een schepnet en een zoekkaart. Alle informatie wordt verzameld op een iPad, waarna in het centrum de vondsten onder de microscoop worden onderzocht. Een ander voorbeeld is de Zwinbiotopentocht voor de derde graad. Samen met een gids maken de leerlingen een wandeling in de Zwinomgeving. Onderweg doen ze metingen en leren ze over de verschillende eigenschappen van biotopen. De stevige wandeling gaat langs polders, dijken, bos, duinen en strand. De deskundige legt onderweg uit over de verschillende flora en fauna die te zien zal zijn. Leerlingen zullen begrijpen wat biotopen zijn door zelf metingen uit te voeren. Ook komt aan bod hoe de mens invloed heeft op de natuur. Deze leerlingen zijn immers op een leeftijd waarin het belangrijk is te leren over het behoud van het milieu. Bij iedere biotoop gaan de gids en leerlingen na hoe groot de menselijke invloed is op de deelgebieden van het Zwin. Het maximale aantal deelnemers voor deze activiteit is 25 en de tocht duurt ongeveer 3 uur. Meer informatie op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.