Spelen in het museum

Wat is er nu leuker voor kinderen dan een bezoek aan een museum vol met speelgoed? Het Speelgoedmuseum in Mechelen is daarom de ideale schooluitstap voor uw klas. Er is zowel een oude als hedendaagse speelgoedcollectie te zien, verdeeld over een oppervlakte van maar liefst 7000 vierkante meter. In dit artikel leest u alles wat u moet weten als u geïnteresseerd bent in het organiseren van een uitstap voor de klas.

Poppen
© Pixabay.com

Het museum
Het speelgoedmuseum bestaat uit zowel wisselende tentoonstellingen als een vaste collectie. Momenteel zijn er twee tentoonstellingen te zien. ‘Barbie, 60 jaar modemuze’, over de invloed van de modewereld op de pop, en ‘Playmobil tafereel: Mundo Animalia’. Dit is een tentoonstelling die voortkomt uit een privécollectie. Daarnaast is er de vaste collectie die al het mogelijke speelgoed door de jaren heen bevat. In het museum wordt speelgoed gezien als een spiegel van bijvoorbeeld het dagelijks leven, waarbij speelgoed verbeeldt wat er in het dagelijks leven gebeurt, zoals soldaatjes of poppen. Ook is er speelgoed in de categorie spiegel van de flora en fauna, denk aan knuffels van dieren, of spiegel van de wetenschap, bijvoorbeeld constructiespeelgoed.

Aanbod voor Lager Onderwijs.
Het aanbod voor scholen van het Speelgoedmuseum is zeer uitgebreid. Voor iedere leeftijdsklasse zijn er verschillende programma’s ontwikkeld. Dienst Publiekswerking heeft voor het lager onderwijs spelateliers bedacht en er zijn speciale rondleidingen voor secundair en hoger onderwijs. Het spelatelier voor kleuters heet ‘Op Ontdekkingsreis’. Tijdens dit atelier vanuit de kleutertrein leren de kleintjes spelenderwijs wat een museum precies is. Er wordt bij een aantal stations gestopt, waar de kinderen speelgoed uit hun eigen tijd en van vroegere tijden zullen herkennen. Centraal staat dat alle activiteiten bijdragen aan de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling.
Het aanbod voor lager onderwijs is opgedeeld in drie delen. Voor de eerste tot en met de derde graad is er het atelier ‘De Kinderspelen van Pieter Bruegel’. Hierbij wordt ingegaan op de materialen waarvan speelgoed werd gemaakt. Ook wordt er aan de hand van een kort bezoek aan het museum stil gestaan bij het speelgoed van vroeger en nu. Na afloop kunnen de kinderen zelf aan de slag met ouderwets speelgoed.
Voor het vierde tot het zesde leerjaar is er ‘Spelen overal ter Wereld’. Hierbij leren kinderen alles over het speelgoed dat er in andere landen te vinden is. Een ander programma voor dezelfde leeftijdsklasse is ‘Speelgoed en Techniek’, waarbij de waarde van techniek bij speelgoed duidelijk wordt. De prijs voor deze spelateliers is € 35 per leerling. De groepen hebben een maximum van 20 personen.

Gezelschapsspel
© Pixabay.com

Aanbod voor Secundair en Hoger Onderwijs
Ook voor leerlingen van secundair onderwijs kan een schooluitje naar het Speelgoedmuseum worden georganiseerd. Er is een actieve rondleiding beschikbaar, speciaal voor deze leeftijdklasse. Dit is altijd een interactieve rondleiding met interessante info die aansluit bij de opleiding. Voor het Hoger Onderwijs, en dan met name de lerarenopleiding, is er een speciaal programma waarbij leerlingen meer te weten komen over de educatieve werking van het museum. Deze rondleidingen kosten beiden € 35 per persoon.

Lesmappen en doebladen
Voor het Lager Onderwijs zijn er verschillende lesmappen mogelijk die aansluiten bij de spelateliers. Naast extra informatie, bieden ze ook praktische tips die kunnen helpen bij de voorbereiding van het bezoek, het bezoek zelf en de nabespreking van het bezoek. Ook zijn er verschillende doebladen voor dezelfde leeftijdsklasse. Deze werkbladen hebben als doel de leerlingen op een speelse wijze het museum te laten ontdekken.

Bekijk alle info op de website.

1 reactie

  1. Ideaal te combineren met een sightseeing wandeling door Mechelen. Neem ook het vlonderpad langs de Dijle op in je route. Dat is toch wel iets speciaals!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.