Onder de indruk in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Iedereen is er wel eens, in elk geval met school, geweest en iedereen keert er vaak ook een keer of vaker terug. Dat komt omdat het bijzonder goed toeven is in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Dit is een van de slechts tien federale wetenschappelijke instellingen die van het Belspo afhangen. Met school of later ‘als je groot bent’ was en blijf je onder de indruk van de omvang en de impact van het museum. Het museum is en blijft altijd de moeite meer dan waard.

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Brussel Belgie
© Wikipedia.org

Het uitstalraam van 170 jaar onderzoek aan het instituut
Men noemt het buitengewoon interessante museum – zeker ook voor scholen- wel eens het uitstalraam van het onderzoek dat aan het instituut ondertussen al meer dan 170 jaar wordt verricht. De collecties zijn daarom ook buitengewoon omvangrijk en vormen een onuitputtelijke bron voor onderzoek. De collecties zijn zoals gesteld buitengewoon interessant met onderwerpen als entomologie, invertebraten, vertebraten, antropologie en prehistorie, paleontologie en geologie. In de verschillende fraaie museumzalen is dan ook slechts een fractie te zien van alle rijkdom die het instituut rijk is. Waar je het dan over hebt? Over zeker vijftien miljoen insecten, tienduizenden schelpen en honderdduizenden specimen. Iedereen weet, en anders word je dat zeker wel op school verteld, dat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Wetenschappen bij de tien belangrijkste natuurhistorische verzamelingen ter wereld behoort.

Bereid je met school goed voor op een bezoek aan het wereldberoemde museum in Brussel
In het museum zie je tijdelijke en permanente tentoonstellingen en leer je alles op het gebied van natuurlijk milieu, aarde en geschiedenis, taxonomie en fylogenie. Als je voor een bepaald onderwerp komt – zoals de school ook vaak doet- kun je je van tevoren al inlezen in de ook al gigantische bibliotheek van het wetenschappelijk instituut. Het museum blijft steeds de moeite waard vanwege de telkens veranderende collecties en tentoonstellingen die het toont. Het is dus nooit hetzelfde in het museum en als je al eens met school geweest bent dan kun je prima later nog een keer (of veel vaker) naar Brussel. Het is en blijft altijd de moeite waard.

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Belgie Brussel
© Wikipedia.org

1 van de 3 mensen in het museum mag zich wetenschapper noemen
Wie niet de gehele dag aan het Koninklijke Belgische Instituut voor Natuurwetenschapen wil besteden maar meer van Brussel en de musea in het bijzonder wil zien die kan in de directe nabijheid prima terecht bij onder meer het Wiertz Museum, Museum van Elsene, het Parlamentarium, BOZAR en ook het Belvue museum. Zo pak je een leuke museumdag in Brussel. Mocht je met school naar het museum gaan, dan is het leuk te weten dat een van de drie mensen die je in et museum ziet een wetenschapper is. Dit zijn behalve biologen onder meer ook geologen ook oceanografen, antropologen, archeologen, fysici, bio-ingenieurs en wiskundigen.

Verspreiding van kennis over de natuurwetenschappen
Deze wetenschappers doen hun werk onder andere om wetenschappelijk onderbouwde dienstverlening aan overheidsinstellingen, het beheer en de uitbouw van de patrimoniale en wetenschappelijke verzamelingen en de verspreiding van kennis inzake natuurwetenschappen.

Lees meer info op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.