Educatie en plezier in C-mine

Als je met de kinderen van je school educatie wilt koppelen aan plezier en avontuur dan is een bezoek aan C-mine in Genk een absolute aanrader. C-mine is voormalig steenkoolmijn Winterslag die in 1988 definitief sloot. Genk besloot er een creatieve hub van te maken waarvan educatie, creatieve economie, creatieve recreatie en artistieke creatie en presentatie de belangrijkste pijlers zijn. Voor kinderen is er echt van alles te zien, te beleven, te proeven en te voelen.

C-mine Genk Belgie
© Wikipedia.org

Een prikkeling van alle zintuigen
Leuk voor kinderen is zeker de C-mine expeditie, een uniek belevingsparcours dat zorgt voor de prikkeling van alle zintuigen met een virtual reality-beleving als afsluiter. Kinderen dompelen zich volledig onder in de uitermate interessante verhalen over de voormalige mijn, die in alle vormen worden gepresenteerd. Typisch zo’n voorbeeld van een combinatie van educatie en heel erg veel plezier. Ook is het elke dag opnieuw goed toeven in het C-mine Cultuurcentrum. Daar vind je eindeloze cultuurprogramma’s in de vorm van concerten bijvoorbeeld, maar zeker ook theatervoorstellingen en exposities. Wellicht is een C-mine expeditie en een bezoek aan een voorstelling of een expositie te combineren voor een schooluitstap.

De nieuwste films in de Euroscoop
In de Vennestraat bij C-mine is ook altijd genoeg te zien en te beleven. Deze straat wordt ook wel een straat vol zintuigen genoemd en ook kinderen zullen al snel merken dat dit toch een heel andere straat is dan de straat waarin de eigen school staat. Met schoolkinderen kun je ook prima een bezoek brengen aan de Euroscoop. De oude badzalen van de mijnen zijn omgebouwd tot een geweldige bioscoop met liefst tien filmzalen. In deze Euroscoop worden behalve de nieuwste films ook cultfilms vertoond. Een film scoort altijd. Ook een bezoek aan de Euroscoop zou je kunnen combineren met de expeditie. Er zijn wat dat betreft volop mogelijkheden om met kinderen te genieten van een heerlijk en educatief dagje uit.

Cmine Genk Belgie
© Commons.wikimedia.org

Combinatie van educatie en ontzettend veel plezier
Op het terrein waar voorheen steenkool gewonnen werd, is verder nog de MAD-faculty, C-mine Crib en ook de Pieter Stokmans Studio gevestigd. Daarmee heeft Genk op uitstekende wijze invulling weten te geven aan de plaats waar de mijn van Winterslag aanvankelijk gevestigd was. Genk was toch al een mijnstad bij uitstek, want behalve Winterslag waren er ook nog de mijnen Zwartberg en Waterschei. Zwartberg was overigens de eerste mijn die de poorten sloot, we spreken dan van het jaar 1966. In 1987 sneuvelde ook Waterschei en een jaar later dus ook Winterslag, daar waar je nu geniet van alles wat C-mine te bieden heeft. Mooi is dat daarbij alle respect voor de vorige bestemming bewaard is en waar iedereen deelgenoot gemaakt wordt van de activiteiten die er vroeger plaatsvonden. Voor kinderen is C-mine in Genk de plek waar ze wat leren en waar ze enorm veel avontuur, spanning en uitdaging ondergaan. Ontdek alle informatie op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.