Bezoek het Historium met de klas

Op de Markt van Brugge bevindt zich het interessante museum Historium, waar u teruggaat in de tijd en de magische sfeer van de Gouden Eeuw kunt beleven. Zodra u hier binnenstapt, komt u terecht in een verhaal uit de middeleeuwen en leert u alles over de stad, ook met virtual reality. Een zeer leuk idee dus ook om met de klas te bezoeken. Het museum heeft verschillende rondleidingen en pakketten ontwikkeld voor scholen. In dit artikel leest u daar alles over.

Bezoek het Historium met de klas
© Commons.wikimedia.org

Verschillende onderdelen
Het Historium bestaat uit meerdere onderdelen. Het eerste is het Historium Story. Hierbij wordt de klas meegenomen op een tijdreis door de Brugse middeleeuwen. Tijdens het bezoek lopen u en uw leerlingen door zeven kamers die allemaal thematisch en historisch zijn ingericht. Er is een combinatie van film en speciale effecten. Een liefdesverhaal staat hierbij centraal. De kinderen leren er alles over de oorspronkelijke functie van het gebouw, een centrale opslagplaats voor de scheepvaart.
Het tweede onderdeel van het museum is de Historium Exhibition. Nadat u de laatste kamer van Historium Story verlaat, komt u automatisch in deze tentoonstellingsruimte terecht. Hierin krijgt de klas een historische toelichting over Brugge in de middeleeuwen. Zo is er extra uitleg over architectuur, de stadsomwallingen en de plattegrond. Ook hierbij mogen de moderne technieken niet ontbreken.
Het derde onderdeel van de museumbeleving is het Historium Virtual Reality. In een virtual reality cabine krijgen de leerlingen een VR-bril op en beleven ze met een digitale reconstructie hoe de stad er in de middeleeuwen uit zag.

Programma voor scholen
Historium biedt verschillende educatieve programma’s aan die allemaal even aantrekkelijk zijn voor een schoolbezoek. De introductie tot de geschiedenis van Brugge wordt op een toegankelijke manier vertelt, waardoor de leerling zich zeker niet zal vervelen. Dit komt vooral door de combinatie van film, muziek en speciale effecten. Dit sluit helemaal aan op de beleefwereld van jongeren. Het museum was zelfs finalist bij de Toerisme Vlaanderen Awards in de categorie ‘Beste Familievriendelijk Toeristisch Product’.
Het eerste programma waar u als school uit kunt kiezen is ‘Explorer’. Dit pakket bevat een bezoek aan de Historium Story en de Historium Exhibition. De prijzen hiervoor zijn voor basisonderwijs per leerling €6, secundair onderwijs €8 en hoger en volwassenenonderwijs €10.
Het tweede programma is ‘Time Traveller’. Dit is pakket wordt over het algemeen het meest gekozen en houdt een volledig bezoek aan het museum in. Daar hoort ook het Historium Virtual Reality bij. De prijzen per leerling voor basisonderwijs is €8, secundair onderwijs €10 en hoger en volwassenenonderwijs €12. Houd er rekening mee dat de aanbevolen leeftijd voor de Virtual Reality 11 jaar is. Bezoekers die jonger zijn mogen dit onderdeel bezoeken onder begeleiding van een volwassene.

Historisch Brugge
© Wikipedia.org

Andere extra’s voor scholen
Klassen die het Historium in Brugge bezoeken, kunnen gebruik maken van de picknickruimte in het museum. Deze ruimte is verwarmd en biedt plaats aan 50 personen. De ruimte is gratis te bezoeken wanneer u er één drankje per persoon betaalt. Drankjes zijn €1,50.
Mocht u als school de ervaring van het museumbezoek nóg intenser willen maken, kunt u via de website van het museum educatieve pakketten downloaden. Deze pakketten gaan dieper in op de stof. Aangeraden wordt deze pakketten vooraf aan het museumbezoek in de klas te behandelen. Zo gaan de kinderen met voorkennis op pad en zullen ze bepaalde aspecten in het museum herkennen.

Verneem meer op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.