Het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel stelt voor iedereen de deuren open

Het Huis van de Europese geschiedenis is Brussel stelt zijn deuren open voor elke geïnteresseerde die wil grasduinen in het Europese verleden. Dit museum, gelegen in de Europese hoofdstad, laat je alle facetten zien wat het huidige Europa in het verleden heeft betekend en welke huidige rol het continent nu vervult. Je kan het museum bezoeken op individuele basis of in groep of met de klas voor leerkrachten. Een rondleiding in verschillende talen, brengt je als een rollercoaster doorheen de Europese geschiedenis. Lees meer waarom een bezoek aan het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel meer dan de moeite loont.

Europees Parlement Belgie Brussel
© Wikipedia.org

Het museum ligt op wandelafstand van het Europees Parlement en is gratis

Het Huis van de Europese geschiedenis heeft een onderdak gevonden in een majestueus art deco stijl gebouw, op een steenworp van het Europees Parlement. Het is een plaats dat zeker op je bucket list moet staan wanneer je de Europese hoofdplaats in Brussel een bezoekje wil brengen. Je wordt er verwelkomd in 24 verschillende talen en de inkom tot het museum is volledig gratis. De ontvangst van groepen vormt een belangrijk onderdeel van de museumactiviteiten. Speciale programma’s zijn voor groepen op maat uitgewerkt, ideaal voor verenigingen of studenten die in groepsverband het museum willen bezoeken.

Er is het hele jaar door een doorlopende tentoonstelling voorzien

Een expositie die het hele jaar door permanent toegankelijk is, vormt het kloppend hart van Het Huis van de Europese geschiedenis. Vooral de historische belangen van de negentiende en twintigste eeuw staan in de schijnwerpers. De boeiende tentoonstelling wordt in beeld gebracht door verschillende multimedia technieken en voorwerpen. Eerst wordt de Griekse mythe binnen Europa omschreven. Vervolgens wordt benadrukt hoe het continent het levenslicht zag. Dankzij de draagbare multimediamiddelen worden te revolutionaire ideeën onder de spots gebracht. Bezoekers kunnen onder meer zien hoe het dagdagelijkse leven drastisch wijzigde toen Europa instortte – in het tijdperk tussen twee wereldoorlogen door – met gigantische chaotische taferelen tot gevolg. Na die oorlogsvoeringen kwam Europa in een ander politiek klimaat terecht.

Europees Parlement Brussel Belgie
© Wikipedia.org

De toekomstvisies van Europa in beeld gebracht

Na de minder fraaie periode, wordt in het Huis van de Europese geschiedenis ook voldoende aandacht besteed aan de meer rooskleurige visie van Europa na de hallucinante kommer en kwelperiode. Bezoekers leren ook de betere welvarende periodes kennen waarvoor Europa nu staat. De strijd tussen de supermachten werden verbannen. Hoewel Europa nu heel wat technologische ontwikkeling ontplooit, werden enkele decennia geleden al nieuwe moderne bewegingen geboren. De museumbezoekers leren kennismaken met de onderlinge verbondenheid tussen de verschillende Europese landen en hoe die verschillende naties één blok vormen. Aan het eind van deze ontdekkingstocht door de tijd, wordt van de bezoekers verwacht om aan zelfreflectie te doen over hun eigen belevenissen en zelf meegemaakte ervaringen. Filosofische zelf reflecterende vragen worden op het einde van de rondleiding aan de bezoekers gesteld zoals: in welke mate heeft de Europese geschiedenis op ons invloed gehad? Hoe moeten de situaties van vandaag worden aangepakt? Hoe ziet de toekomst er uit?

Iedereen is welkom in het museum Huis van de Europese geschiedenis

In het Huis van de Europese geschiedenis is iedereen welkom. Je wordt er op de hoogte gebracht over het Europees verleden. Je krijgt ook de kans aangeboden om zelf vragen te stellen. Op het programma met activiteiten staan workshops, concerten en conferenties op verschillende tijdstippen gepland. De leermiddelen kan je ter plaatse bekijken of online. Gezinnen, leerkrachten en scholieren, groepen of individuele volwassenen behoren allemaal tot de doelgroep van Het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel.

Ontdek meer op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.