Oude meesters en moderne kunst in het Museum voor Schone Kunsten

In het zuidelijke deel van Gent, aan de rand van het Citadelpark, vind je het oudste museum van België. Het Museum voor Schone Kunsten is gevestigd in een indrukwekkend gebouw, dat in het begin van de 20e eeuw werd gebouwd naar een ontwerp van de Gentse architect Charles Van Rysselberghe. Het museum biedt ruimte aan verschillende vaste collecties en wisselende tentoonstellingen, zowel internationaal als Belgisch. Daarnaast is er een uitgebreid educatief programma voor een uitstap met school voor verschillende leeftijden.

Oude meesters en moderne kunst in het Museum voor Schone Kunsten
© Wikipedia.org

Collectie
Het museum huisvest een enorm gevarieerde collectie, wat direct ook de kracht van het museum is. Liefhebbers van moderne kunst en oude meesters kunnen beiden hun hart ophalen. In de permanente collectie vind je meer dan 600 meesterwerken uit de Europese beeldhouw- en schilderkunst, van de middeleeuwen tot aan het heden. Ook de restauratie van het Lam Gods kan worden gevolgd via een glazen wand in het atelier. Daarnaast zijn er uiteraard ook wisselende tentoonstellingen. Voor een impressie van de actuele tentoonstellingen kan je het beste de website van het museum raadplegen.

Educatief programma
Een uitstap met school naar het Museum voor Schone Kunsten is leerzaam en uitdagend. Voor elk niveau zijn er verschillende programma’s te reserveren. Zo kan je samen met een deskundige gids verschillende rondleidingen in het museum volgen, met informatie over de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstellingen. Denk hierbij aan een rondleiding waarin kinderen worden gevraagd zich in te leven in de verschillende personages op de doeken, of de verschillen tussen actuele en schone kunst te ontdekken. Ook is er een poëzieroute samengesteld, waarin de kunst in het museum wordt samengebracht met poëzie van verschillende Belgische en Nederlandse schrijvers.

Het museum biedt daarnaast een muzikale audiotour, welke werd gemaakt in samenwerking met intercultureel muziekcentrum De Centrale. Voor deze audiotour kregen twee musici de opdracht een aantal van de werken in het museum te vertalen naar een muzikale weergave. Op deze manier kan de collectie van het museum weer op een andere manier worden beleefd. Ook zijn er workshops met verschillende thema’s te volgen en kunnen kinderen uiteraard ook zelf aan de slag in het atelier van het museum. Een ideale manier om kinderen te laten kennismaken met de verschillende internationale en Belgische grootmeesters en de verschillende kunstvormen die het museum tentoonstelt.

Museum voor Schone Kunsten Gent Belgie
© Commons.wikimedia.org

Praktische informatie
De toegang tot het museum is gratis voor kinderen tot 18 jaar en hun eventuele begeleiders in het geval van een schooluitstap. Wel is het verstandig van tevoren contact op te nemen met het museum voor het reserveren van een groepsbezoek en boeken van eventuele rondleidingen of workshops. Voor een hapje of een drankje kan je terecht in de brasserie in het museum, maar ook het naastgelegen Citadelpark biedt een mooie gelegenheid voor een picknick bij mooi weer. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. Op weekdagen zijn de openingsuren tussen 9.30 en 17.30 uur, in het weekend tussen 10.00 en 18.00 uur. Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de auto. Er is geen parking direct bij het museum, maar er bevindt zich een grote betaalde parking op 10 minuten wandelen.

Neem alvast een kijkje op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.