Sterren kijken in Kattevennen

Cosmodrome Kattevennen is een sterrenwacht met planetarium en een grote 360 graden bioscoop, gelegen op het natuur- en recreatiegebied Kattevennen. Een uitje met school naar deze plek is een droom voor iedere leerling. Wie wil er nu niet meer leren over de sterren en de ruimte? Cosmodrome Kattevennen heeft allerlei educatieve programma’s ontwikkeld voor elk soort onderwijs. Als u van plan bent een uitje te plannen voor school, lees dan vooral verder.

Sterren kijken in Kattevennen
© Pixabay.com

Kleuters
Voor de jongste bezoekers zijn er twee verschillende activiteiten beschikbaar. De eerste is de 360 graden show ‘Op Reis met Seppe Supernova’. Dit is een interactieve en speelse ontdekkingstocht door het zonnestelsel, die zich afspeelt in de vorm van een film in de grote koepel van de Cosmodrome. De andere optie is de wandeling ‘Beestige Boel’, een wandeling door het landgoed Kattevennen vol met spannende opdrachten.

Basisonderwijs
Programma’s voor het basisonderwijs zijn opgedeeld in eerste, tweede en derde graad. Voor de eerste graad kunt u kiezen uit zeven verschillende opties. Daar zitten onder andere verschillende wandelingen bij. Één daarvan is het ‘Planetenpad’. De leerlingen trekken het bos in en leren alles over het zonnestelsel aan de hand van vragen. Voor deze leeftijdsgroep worden er verschillende voorstellingen in de Cosmodrome aangeboden, zoals de 360 graden show ‘Polaris’. Daarnaast zijn er verschillende workshops die allemaal te maken hebben met het heelal. Maak bijvoorbeeld je eigen planeet of leer programmeren met LEGO. Workshops voor de tweede graad gaan dieper in op de stof. Bij workshops voor deze categorie kunnen leerlingen een sterrenklok maken en leren ze over het voorspellen van het weer. Workshops voor de derde graad zijn een stuk technischer. Leerlingen leren er bijvoorbeeld hoe ruimtevaarttechnieken op het dagelijks leven worden toegepast.

Secundair onderwijs
Ook de programma’s voor het secundair onderwijs zijn onderverdeeld in drie graden. Een leuke optie is de workshop ‘Ruimtevaartinitiatie’. Hierbij leren de studenten een vaste brandstofraket bouwen en leren ze meer over ruimtevaart en techniek. Daarnaast kunnen ze leren hoe ruimtevaartprogrammeurs te werk gaan met LEGO Space Mission of LEGO Mindstorms. Naast dit alles zijn er tal van voorstellingen in de Cosmodrome die geschikt zijn voor deze leeftijdsklasse. Voorbeeld is de show ‘We Are Astronomers’, over het beroep van een astronoom. ‘Dawn of space age’ laat alle belangrijke momenten van de ruimtevaart zien. De show ‘We Are Aliens’, gaat over de jacht naar bewijzen voor buitenaards leven.

© Pixabay.com

Volwassenenonderwijs
De workshop Ruimtevaartinitiatie is ook geschikt voor volwassenen. Er wordt ingegaan op fysische begrippen die belangrijk zijn in de ruimtevaart, zoals aerodynamica, zwaartepunt en drukpunt. Verder zijn er veel filmvoorstellingen die speciaal voor deze categorie geschikt zijn. Een voorbeeld is de show ‘Mars 1001’. Deze film speelt zich af in de toekomst en focust op zes astronauten die voor het eerst naar de planeet Mars gaan en daar zullen verblijven. Na deze show worden de poorten opengedaan en kunnen de leerlingen met eigen ogen de sterrenhemel van de avond bewonderen. De film ‘We are Stars’ beantwoord de vraag waar we van zijn gemaakt en waar we vandaan komen. De geheimen van de kosmos komen aan bod en er wordt een poging gedaan te verklaren hoe het leven op aarde is ontstaan.

Naast deze categorieën, zijn er ook geschikte workshops en voorstellingen voor universiteiten en hogescholen. Bij het kopen van een ticket krijgt de klas toegang tot zowel de 360 graden shows, als de expo en de sterrenwacht. Ontdek alle info op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.