Water ontdekken in Hidrodoe

Na een dagje Hidrodoe in Antwerpen is iedereen het er over eens dat wetenschap leuk is. Kinderen kunnen er alles leren over water aan de hand van spannende doe-opdrachten, een speurtocht en mysteries. Er kan onder andere geleerd worden hoe je een eigen waterstofraket lanceert en een enorme draaikolk maakt. Ook kan er watervoetbal worden gespeeld, een kijkje worden genomen in een Romeins badhuis en komen bezoekers erachter hoe kraanwater wordt gemaakt. Hidrodoe is hierom dus ook een prima optie voor een leuk schooluitje. De klas zal zich zeker niet vervelen, omdat er speciale programma’s zijn georganiseerd voor iedere leeftijdsklasse.

Water ontdekken in Hidrodoe
© Pixabay.com

Hidrodoe
Dit actieve museum bestaat uit drie onderdelen: de Waterwereld, Watertuin en Watermaker. De Waterwereld is een doe-ruimte waar je zelf kunt experimenteren met alles wat met water te maken heeft. Het is er mogelijk letterlijk tussen de vissen te lopen en je kunt er meedoen aan wetenschapsexperimenten. Ook leren kinderen alles over de geschiedenis van water. Wanneer het goed weer is, kan er in de Watertuin in de open lucht worden geëxperimenteerd met water. Er is onder andere een waterparaplu, een pompenspel en een hydraulische lift. In de Watermaker kunnen er allerlei interessante en leuke 4D-films worden bekeken, die bijvoorbeeld laten zien hoe drinkwater wordt gemaakt.

Kleuteronderwijs
Voor de kleinsten is er in Hidrodoe een All-in-formule bedacht voor een leerrijke schooluitstap. Deze houdt een selectie van in totaal 120 doespelletjes in, een voorstelling van een 4D-film en een interactieve boswandeling. Centraal hierbij staat het figuurtje Smos. Smos heeft snode plannen en wil het water vuil maken. Het is aan de kleuters om Spetter te helpen het kraanwater te redden. De boswandeling wordt gedaan met behulp van het wandelboekje, waarin professor Tack de hoofdpersoon is. De wandeling is ruim 1 kilometer lang en duurt zo’n twee uur. Aan te raden is de kleuters makkelijke schoenen aan te laten doen. Ook is er extra educatief materiaal beschikbaar voor in de klas.

Basisonderwijs
Ook voor een klas in het basisonderwijs is er een All-in-formule. In dit programma staat onderzoek doen centraal. In kleine groepjes doen de leerlingen onderzoek met netten naar leven in de Hidrodoe-vijver, waarna ze samen met een expert de vangst bekijken. Ook is er een boswandeling, die in het teken staat van doe-opdrachten en zoektochten. Als leraar kunt u kiezen tussen een tocht van 3.5 of 5 kilometer. Voor iedere leerling is er een boekje waarin alle opdrachten staan beschreven. Ook hier is extra educatief materiaal beschikbaar voor in de klas.

Water ontdekken
© Pixabay.com

Secundair onderwijs
Voor het secundair onderwijs is er een interactieve waterworkshop ontwikkeld. Hierbij wordt er gespeurd naar ongewervelde dieren in de Hidrodoe-vijver. Samen met de expert die de workshop begeleidt, wordt de vangst geanalyseerd. Ook leren de leerlingen hoe de waterkwaliteit wordt bepaald. Vervolgens is er ook hier een boswandeling waarbij de smartphone een grote rol speelt. Deze wordt namelijk gebruikt als kompas. Onderweg moeten er vragen worden beantwoord en aan de hand van de juiste antwoorden, worden er nieuwe coördinaten vrij gegeven. Er is extra educatief materiaal voor in de klas beschikbaar.

Buitengewoon onderwijs
Ook aan leerlingen van buitengewoon onderwijs is gedacht. Zij kunnen op hun eigen tempo en met hun eigen zintuigen de wereld van het water ontdekken. Daarnaast is Hidrodoe volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook zijn er speciale parkeerplaatsen voor personen met een handicap, dicht bij de ingang. Toegang voor iedere leerling bedraagt € 5. Entree voor de leraar is gratis. Bekijk de actuele informatie op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.