Train World, de ideale schooluitstap

Wie aan treinen denkt, denkt misschien meteen aan stoomlocomotieven en imposante stations. Maar de trein nemen is ook altijd een beetje reizen. Zo herinnert iedereen zich wel nog die ene schooluitstap waarvoor de hele klas aan het lokale station werd verwacht. Meestal was de eindbestemming de Antwerpse Zoo of het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Een dag om nooit te vergeten. Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om zo’n onvergetelijk dag in het station van Schaarbeek te beleven?

Train World Schaarbeek Belgie
© Wikipedia.org

Over Train World

Jawel, het station van Schaarbeek is een uitstap met de klas meer dan waard, want in het station is hét Belgische treinmuseum van de NMBS gevestigd: Train World. Train World werd in 2015 door Koning Filip plechtig geopend en stelt 22 stukken rollend materiaal en meer dan 1200 andere spoorvoorwerpen tentoon. Als bezoeker word je ondergedompeld in de geschiedenis van het oudste spoorwegnet van het Europese vasteland. Zo ontdek je er de eerste in België gebouwde locomotief, genaamd Le Belge, en kan je er genieten van de Belgische 19de-eeuwse spoorwegarchitectuur. Maar naast een kijk op het verleden, richt Train World ook een blik op de trein van de toekomst.

Train World met de klas

Waarom is Train World een bezoek met de klas waard? Wel, om de simpele reden dat Train World diverse educatieve pakketten aanbiedt. Een bezoek aan Train World is actief en verrassend, en dankzij het beschikbare lesmateriaal is het mogelijk om jouw uitstap onmiddellijk naar de klas te vertalen op maat van het onderwijsniveau.

Kleuteronderwijs

Het educatieve pakket voor het kleuteronderwijs is bedoeld voor kleuters uit het laatste jaar van de kleuterklas en staat in het teken van Tjoek Tjoek. Tjoek Tjoek is een vriendelijke locomotief, maar hij is spoorloos. Daarom is het de bedoeling dat de kleuters een zoektocht naar Tjoek Tjoek starten. Deze immer goedgemutste locomotief woont in de ‘treinenwereld’ en heeft heel wat vriendjes. Tijdens de tocht door het museum maken de kleuters kennis met die vele vriendjes. Een kleurrijke reistas met opdrachten vervolledigt de ervaring.

Lager onderwijs

Het pakket voor het eerste en tweede leerjaar van het lager onderwijs kreeg als naam “In een klein stationnetje”. Tijdens het bezoek aan Train World krijgen de leerlingen een opdrachtenboekje dat hen motiveert om aandachtig rond te kijken.
Voor de tweede en derde graad biedt Train World het pakket “Op het juiste spoor aan”. Hierbij gaan de leerlingen op pad met een speurkaart en een kniptang, op zoek naar de juiste antwoorden.

Train World Belgie Schaarbeek
© Commons.wikimedia.org

Secundair onderwijs

“Kruip in de huid van …”, dat is de naam van het educatieve pakket voor het eerste en tweede middelbaar. Het pakket laat de leerlingen kennismaken met het treinpersoneel en geeft hen de ervaring en het plezier van het treinreizen.
Het pakket voor de laatste jaren van het secundair onderwijs, “Test jezelf!”, daagt leerlingen uit om een keuze te maken uit verschillende stellingen en moedigt hen aan om hun mening daaromtrent te geven. Op die manier leren ze meer over zichzelf en uiteraard ook over de wondere geschiedenis van het Belgische spoorwegnet.

Alle educatieve pakketten bestaan telkens uit drie delen: een voorbereidende les, een museumactiviteit en een verwerkingsopdracht.

Train World loont echt de moeite om als schooluitstap in te plannen. Laat je verrassen door de Belgische spoorwegen en bezoek Train World met de hele klas. Actuele informatie vind je op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.