Met je hoofd boven de wolken

In het Planetarium van Brussel leren jong en oud alles over ons sterrenstelsel. Voor scholen is er een speciaal aanbod aan lessen en workshops in sterrenkunde. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor alle leeftijden van kleuters tot en met de hogeschool. Het daarom een zeer goed idee een educatief schooluitje te organiseren voor de klas. Dit levert namelijk ook nog een goede bijdrage aan uw lessen aardrijkskunde.

Met je hoofd boven de wolken
© Pixabay.com

Het Planetarium
Als u deze plek met de klas bezoekt, zullen de leerlingen alles leren over het zonnestelsel, de seizoenen, sterrenbeelden, het heelal en de ruimtevaart. In het Planetarium zijn er indrukwekkende beelden te zien die er zijn opgeslagen in de digitale databank. Deze worden vertoont via krachtige projectoren. Op die manier zijn de sterrenhemel en planeten op de koepel van het complex te zien. Het Planetarium heeft speciaal lesmateriaal ontwikkeld waarmee u uw klas door het bezoek heen kunt gidsen.

Kleuters en basisonderwijs
Voor de kleintjes is er een programma van dertig minuten beschikbaar, waarin ze aan de hand van beeld, muziek en tekst worden ingeleid in de wereld van het heelal. Samen ontdekken ze de zon, sterren en planeten en leren ze meer over wat sterrenbeelden zijn. Voor de eerste graad in het basisonderwijs is er een vergelijkbaar programma, maar dan met extra uitleg. Voor de tweede graad duurt het programma een uur. Hierbij wordt er dieper ingegaan op hoe de sterrenbeelden zich in het heelal bewegen. Ook wordt er een wandeling gemaakt langs de maan, zon en andere planeten. Het programma voor de derde graad duurt twee uur. Hier wordt er nog dieper ingegaan op het sterrenstelsel. Op de grote koepel worden allerlei beelden geprojecteerd, waarna duidelijk wordt hoe de overgang van dag naar nacht gebeurd, net als de overgang van de seizoenen. Hierbij is het belangrijk dat er voorafgaand aan het bezoek in de klas al een deel van het lesmateriaal van het Planetarium wordt behandeld.

Secundair onderwijs
Voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs biedt het Planetarium een les sterrenkunde en enkele workshops aan, die uiteraard is aangepast aan de kennis en leeftijd van de kinderen. Voor de derde graad zijn er cursussen beschikbaar van twee uur en dertig minuten. Deze sluiten aan bij het leerplan van aardrijkskunde. Onderdeel van de cursus is een voorstelling op de koepel met beelden uit het heelal. Op die manier krijgen de leerlingen een goed idee over de schaalgrootte en de bewegingen in het zonnestelsel. Hierdoor zullen ze de leerstof op school beter begrijpen. Er zijn drie verschillende cursussen beschikbaar, de beginselen van de kosmografie, kosmografie plus en kosmografie gecombineerd met een fulldome film.

Met je hoofd boven de wolke
© Wikipedia.org

Hoger onderwijs en lerarenopleiding
Studenten van de bacheloropleiding lager onderwijs of van aardrijkskunde kunnen ook voor een educatief bezoek in het Planetarium terecht. De educatief medewerker geeft de cursus en deze wordt uitgediept zodat de studenten een bredere basis aan wordt geboden. Hierdoor kunnen ze de theorie zelf toepassen in de klas.

Workshops
Naast dit alles zijn er verschillende workshops beschikbaar. Leerlingen van de tweede graad basisonderwijs en derde graad secundair onderwijs kunnen bijvoorbeeld na een les in het Planetarium aan de slag gaan met het maken van een sterrenkaart. Leerlingen van de derde graad basis tot de derde graad secundair kunnen kiezen voor een workshop afstanden in het heelal, waarin wordt ingegaan op hoe groot de afstanden werkelijk zijn. Hiervoor is het wel belangrijk dat de leerlingen kunnen werken met schalen. Ontdek meer informatie op de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.