Proef de natuur in het Rivierenhof

Op een steenworp afstand van Antwerpen ligt een magisch stukje natuur, het Rivierenhof. Dit 130 hectaren grote natuurpark biedt een verschillend aantal vrijetijdsbestedingen. Er zijn sportvelden, in de vijvers kun je vissen en veel bezoekers komen er om te wandelen, joggen en fietsen. Er is een openluchttheater waar in de zomer muziek- en theatervoorstellingen worden gegeven. En het kasteel de Rivierenhof heeft een café-restaurant.

Proef de natuur in het Rivierenhof
© Wikipedia.org

Voor kinderen is het Rivierenhof een grote speel- en ontdekplek. Er is een kinderboerderij, een magische speeltuin, de avonturenhoek en er zijn weidse grasvelden. In het sprookjeshuis worden vertellingen gegeven voor families en voor groepen. Niet raar dus dat je hier ook met schoolgroepen terecht kan.

Natuur- en milieueducatie voor scholen

Het Rivierenhof, met zijn eeuwen oude bomen, collectietuinen en vele dieren, biedt een uitgebreid aanbod aan activiteiten rond natuur- en milieueducatie. Er worden wandelingen, workshops en lespakketten aangeboden voor kleuters en groepen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar van het lager onderwijs. Er is ook een speciaal lespakket voor NA-klassen.

Op stap met de domeinwachter

Er zijn een aantal wandelingen uitgezet die je met de groep onder begeleiding van de domeinwachter maakt. Zo kun je, afhankelijk van het leerjaar, kiezen uit een aantal seizoenswandelingen en een zintuigenwandeling. Ook wordt er een natuurschattenwandeling aangeboden, die de groep samen met bewoners van een woon-zorgcentrum maakt.

Ontdekkingen in de kinderboerderij

In de kinderboerderij is voor elk leerjaar wel iets over het boerenleven te ontdekken. Er is de mogelijkheid voor een begeleid of een vrij bezoek en voor kleutergroepen is er speciaal ontdekpad uitgezet. Je kunt er boer voor een dag zijn en leren over het boerenleven. Of ervaren wat er allemaal moet gebeuren in de moestuin. Voor verschillende leerjaren zijn er workshops kaasmaken en broodbakken. Weet wat je eet is een activiteit waarbij leerlingen wordt gevraagd kritisch na te denken over het productieproces van voedsel.

Proef de natuur in het Rivierenho
© Commons.wikimedia.org

Speciaal voor kleutergroepen

Voor de kleuterklassen zijn er verschillende zelf-doe-pakketten. Voorzien van alle nodige informatie en attributen in een koffertje of een bolderkar, maak je als leerkracht met de groep een themawandeling door het Rivierenhof. De handleiding is vooraf te downloaden.

Ga mee naar het Sprookjeshuis

Dit sprookjesachtige gebouwtje zet al 40 jaar dagelijks zijn deuren open voor schoolgroepen van het 1ste tot en met het 4de leerjaar. Er worden verschillende spannende vertellingen gegeven. Ook kun je er terecht voor een workshop verhalen vertellen.

Veldkoffers

Het Rivierenhof is ook een uitleenpost voor de veldkoffers van de Provincie Antwerpen. Deze koffers met veldwerkmaterialen kun je gratis ontlenen bij het provinciebestuur van Antwerpen. Het materiaal is te reserveren bij het Rivierenhof.

Wat je nog meer moet weten

De afzonderlijke activiteiten beslaan een halve dag, maar zijn ook samen te stellen tot een dagprogramma in combinatie met een andere activiteit. Het programma wordt gratis aangeboden en er kan gebruikgemaakt worden van de MOS-pas. Je kunt op verschillende plekken in het park picknicken en gebruikmaken van de toiletten. Het aanbod voor de scholen vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.